Heeft spouwmuurisolatie nadelen?

Bel ons: +32 16 48 18 51

Heeft spouwmuurisolatie nadelen?

Wij krijgen deze vraag vaak van klanten die hun spouwmuur willen (na-) isoleren.

Ons antwoord? Nee, in principe heeft spouwmuurisolatie geen nadelen ALS u de isolatie laat plaatsen:

 • in een daarvoor geschikte muur of woning
 • op een correcte vakkundige manier
 • met de juiste bouwmaterialen

Alleen als u geen rekening houdt met deze voorwaarden kan spouwmuurisolatie nadelen met zich meebrengen. Anders geniet u volop van de voordelen.

In dit artikel zetten we de nadelen van spouwmuurisolatie voor u op een rijtje en vertellen we u hoe u eventuele nadelen van spouwmuurisolatie kunt vermijden.

6 MOGELIJKE NADELEN VAN SPOUWMUURISOLATIE

1. SPOUWMUURISOLATIE IS NIET GESCHIKT VOOR ALLE MUREN

Spouwmuurisolatie is niet geschikt voor ieder type muur. Als u een ongeschikte spouw of muur laat isoleren dan veroorzaakt spouwmuurisolatie soms nadelen.

Welke muren komen niet in aanmerking?

 • gevels in geglazuurde bakstenen
 • gevels die blootstaan aan slagregen
 • geschilderde gevels (afhankelijk van de verf)
 • muren met een vervuilde spouw

Gevels in geglazuurde bakstenen

Bij gevels in geglazuurde bakstenen heeft spouwmuurisolatie soms nadelen. Door het glazuur ademen de stenen immers niet. Zo ontstaan er vaak vochtophopingen die de glazuurlaag beschadigen als het vriest.

Gevels die blootstaan aan slagregen

Ook als uw gevel veel slagregens te verduren krijgt kan spouwmuurisolatie nadelen veroorzaken. Veel hangt daarbij af van het type steen.

Gevelstenen met een open structuur zijn vaak niet geschikt. Door spouwmuurisolatie droogt de buitenkant van zulke stenen immers minder snel. Daardoor barsten ze soms bij vriesweer.

Dit probleem kunt u wel verhelpen door uw gevel te impregneren.

Geschilderde gevels

Bij geschilderde gevels moet de afwerkingslaag damp-open zijn om nadelen van spouwmuurisolatie te vermijden. Gelukkig zijn de meeste muurverven tegenwoordig damp-open. Er zijn echter steeds uitzonderingen.

Laat uw muur daarom eerst door een vakman analyseren om vast te stellen of hij in aanmerking komt voor spouwmuurisolatie. Wij bieden altijd een vrijblijvende diagnose van uw muur.

Muren met een vervuilde spouw

Als de spouw van uw muur vervuild is dan kan spouwmuurisolatie nadelen veroorzaken.

Door spouwmuurvervuiling wordt isolatiemateriaal immers vaak niet gelijkmatig in de spouw verdeeld. Daardoor kunnen koudebruggen ontstaan die voor vocht- en schimmelplekken zorgen.

Verontreinigingen kunt u gelukkig wel uit de spouw laten verwijderen. Als de spouw schoon is dan kunt u de muur toch nog zonder problemen isoleren. Bij hardnekkige cementbaarden is dit echter niet mogelijk.

2. SPOUWMUURISOLATIE VENTILEERT NIET

Spouwmuurisolatie voorkomt dat er frisse lucht ontsnapt uit uw huis of binnendringt via kieren. Goed ventileren is dus de boodschap. Ventileren kan handmatig of met een mechanisch systeem.

Onderzoek wijst uit dat het vernieuwen van de binnenlucht een goede zaak is. Als u kiest voor spouwmuurisolatie in combinatie met een ventilatiesysteem dan zorgt u dus voor een energiezuinige én gezonde woonomgeving.

3. SPOUWMUURISOLATIE ZORGT VOOR VOCHT- EN SCHIMMELPLEKKEN

In slecht geventileerde woningen kan spouwmuurisolatie nadelen veroorzaken. Woonvocht condenseert in zo’n gevallen tegen muren, plafonds en beglazing. Zo kunnen vochtproblemen ontstaan.

Nadelen van woonvocht kunt u makkelijk voorkomen door goed te ventileren. Hoe beter de isolatie, hoe meer u moet verluchten.

4. SPOUWMUURISOLATIE HEEFT EEN SLECHT IMAGO DOOR HET VERLEDEN

Door knoeiwerk met spouwmuurisolatie in de jaren 70 kampten veel woningen destijds met vochtproblemen. Daardoor heeft spouwmuurisolatie onterecht een slechte reputatie gekregen.

Tegenwoordig zijn de isolatiematerialen en isolatiemethodes drastisch verbeterd. Het risico op vochtproblemen is daardoor miniem.

Sterker nog: spouwmuurisolatie kan vochtproblemen in sommige gevallen zelfs oplossen als de spouwmuurisolatie op de juiste manier wordt geplaatst.

5. SPOUWMUURISOLATIE IS NIET ALTIJD BRANDWEREND

De nieuwste isolatiematerialen zijn brandwerend. Wij gebruiken altijd brandwerende materialen maar zoals steeds zijn er uitzonderingen. Vraag dit zeker na voor u uw spouwmuur laat na-isoleren.

6. SPOUWMUURISOLATIE KOST GELD

Isoleren is niet goedkoop. De kosten voor spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van het type metselwerk, de breedte van uw spouwmuren en het gebruikte isolatiemateriaal.

Gelukkig heeft u uw investering al terugverdiend op 3 tot 5 jaar tijd. Bovendien kunt u een deel van de kosten terugbetaald krijgen.

De overheid en uw netbeheerder stellen immers isolatiepremies ter beschikking. Op energiesparen.be vindt u hier informatie over.

Verder heeft u de keuze uit verschillende soorten spouwmuurisolatie. Smart Insulation isoleert bewust met inblaaswol omdat dit materiaal een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding heeft en omdat de spouwmuurisolatie meestal binnen 1 dag en zonder breken geplaatst kan worden. Dit drukt de prijs enorm.

Heeft spouwmuurisolatie nadelen?

DE EVENTUELE NADELEN VAN SPOUWMUURISOLATIE WEGEN NIET OP

De nadelen van spouwmuurisolatie zijn dus hoofdzakelijk het gevolg van een verkeerde plaatsing of slechte materialen.

Is uw woning geschikt voor spouwmuurisolatie en wordt uw spouwmuurisolatie vakkundig geplaatst met hoogwaardige materialen? Dan wegen de voordelen zeker door:

 • Uw energiekosten dalen meteen
 • U ervaart meer thermisch én akoestisch comfort
 • Spouwmuurisolatie verdient zich zeer snel terug
 • U krijgt een gunstig EPC-attest voor uw woning
 • Uw woning stijgt in waarde
 • De werken laten geen sporen na
 • De werken duren meestal slechts 1 dag!

Heeft u nog vragen over spouwmuurisolatie?


Vragen over spouwmuurisolatie?

Heeft u vragen over spouwmuurisolatie of wilt u graag een vrijblijvende afspraak maken? Vul hieronder uw contactgegevens in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.